Het kasteel van Himeji moet je absoluut zien, werd mij verteld door mijn medecursisten van Japans voor Beginners. Mooiste kasteel van Japan, joh. Mag je niet overslaan. Veel beter dan Osaka. Ok dan. Op hun advies besloot ik er één dag van mijn derde reis naar Japan aan te wijden, na het bij gebrek aan tijd de vorige reis overgeslagen te hebben.

En daar stond ik dus met honderden andere toeristen, wachtend voor de poort van het kasteel van Himeji (姫路城, Himeji-jō) ook wel De Witte Raaf genoemd. Eerst een uur buiten in de rij, toen op kousenvoeten en met één hand bezet door de plastic tas met m’n schoenen, in de file de spekgladde trappen op helemaal naar boven. Ik had het benauwd en ik was de mensenmassa gauw zat. Onderweg zag ik niks, behalve de billen van de mensen voor me. En toen ik eenmaal bovenaan was? In de top van het kasteel vond ik een klein altaar en een niet onaardig uitzicht over de stad. Dat was het. Daarna volgde alleen de mogelijk nog lastiger afdaling. Enigszins beteuterd stond ik weer buiten. Gelukkig uit de sokkenlucht. Tijd voor een opbeurende snack.

Helaas, op de – overigens feestelijke – markt, was de takoyaki die ik kocht ver beneden de maat.

Powered by flickr embed.

Dat het druk kan zijn weten de beheerders van het kasteel heel goed. Kijk maar eens naar de website van het kasteel. Pontificaal in beeld op de homepage vind je hun “congestion forecast”, waar onderscheid gemaakt wordt tussen “overcrowded”, “full”, “crowded” en “moderate”.

Mijn tips

 • doe Himeji alleen in het laagseizoen. In Osaka heb je een mooier uitzicht.
 • als je toch gaat, overnacht dan elders. Er is verder niks te zien.
 • Serieus… Osaka is veel leuker. En de takoyaki smaakt er stukken beter.

 

3 Comments

 1. Maar… Kasteel Osaka is natuurlijk wel een replica en Himeji is een origineel exemplaar. Werelderfgoed zelfs.

  Ik ben het wel met je eens dat het in het hoogseizoen eigenlijk niet leuk meet is door de hordes toeristen.

  Zelf vind ik het kasteel van Hikone wel leuk. Maar ook daar kan het flink druk zijn. Eigenlijk is het in het hoogseizoen in Japan overal druk.

  En wat de takoyaki betreft, niets boven Osaka :).

 2. Pingback: Golden Week, waar je wel en niet moet zijn | Ervaar Japan

 3. Pingback: Golden Week, waar je wel en niet moet zijn - Ervaar Japan

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.