Een bezoek aan Enoura Observatory in Odawara was het afgelopen najaar het onverwachte hoogtepunt van mijn zesde reis naar Japan. Enoura Observatory ligt aan de voet van het gebergte van Hakone en heeft uitzicht over de baai van Sagami. Het is een kunstgalerie, een installatie, een plek om op te treden, een openluchtmuseum, een citrus boomgaard en een tuin. Gangen in het complex zijn zo geplaatst dat ze op de dagen van de zonnewende en equinox het licht doorlaten en opvangen. In die zin is dit project vergelijkbaar met de prehistorische tombe van Newgrange in Ierland waar tijdens de midwinternacht de zon de gang van de tombe verlicht.

Hiroshi Sugimoto, fotograaf en architect

De maker van Enoura Observatory is Hiroshi Sugimoto. Sugimoto (Tokyo, 1948) is een gelauwerd fotograaf, die zich ook bezighoudt met sculpturen, installaties en architectuur. Zijn naam zal je misschien niet bekend zijn, maar mogelijk heb je zijn werk toch gezien. Sugimoto maakte namelijk de foto “Boden Sea” die in 2009 de hoes van U2’s No Line On The Horizon sierde.

U2's album sleeve, photo "Boden Sea" by Hiroshi Sugimoto
Hoes van U2’s album, foto “Boden Sea” door Hiroshi Sugimoto

Odawara Art Foundation

In 2009 richtte Sugimoto de Odawara Art Foundation op om Japanse cultuur bij een breder publiek te promoten. Jarenlang zocht Sugimoto naar een plek aan de kust waar hij zijn droom kon waarmaken. Met een in 2014 verkregen subsidie heeft hij in Enoura, Odawara (zo’n 60 mijl ten westen van Tokyo) zijn multidisciplinaire complex voor de kunst op kunnen zetten. Na tien jaar ging het project in 2017 eindelijk open. Het heeft een 15e eeuws toegangspoort, een galerie, een theehuis, een stenen podium en een podium van glas. De gebouwen en installaties zijn grotendeels gemaakt van eerder gevonden en verzameld materiaal uit de collectie van Sugimoto:

“Het is een combinatie van al mijn training en ervaring hier — alles,” zegt Sugimoto. “Het verenigt mijn kennis van fotografie en landschapsdesign. Ook conceptueel: het gevoel van mijn tijd en persoonlijke geschiedenis, en de geschiedenis van de mensheid. Misschien de geschiedenis van het universum.”

Serene rust

Enoura Observatory straalt een serene rust uit en dat willen de organisatoren graag zo houden. Het hele complex is 38,000 m2 groot waarvan 10,000 m2 is bebouwd. Er zijn maar drie bezoekmomenten per dag en bezoekers worden alleen in kleine groepen toegelaten. Volgens berekeningen heeft iedere bezoeker daardoor zo’n 600 m2 persoonlijke ruimte tijdens zijn of haar bezoek. Iedere groep krijgt twee uur de tijd.

Enoura observatory, Odawara, Japan

Bij binnenkomst krijg je een lijst met regels. Je mag niks aanraken, geen statieven gebruiken en niet telefoneren. Er is niets te koop, niets te eten of te drinken. Zo is alles erop gericht om als bezoeker optimaal te kunnen genieten van de kunst en de natuur. De stilte regeert. Je hebt de bergen achter je, en voor je de zee. Een roestig platform steekt diep oranje af tegen de helblauwe lucht. Licht speelt een belangrijke rol in het geheel, hoe kan het ook anders bij een fotograaf. Het schijnt door kieren, in de donkere gangen door gaten in de muren, het weerkaatst door het vele gebruik van glas. Er is zoveel te zien dat de twee uur die je in Enoura Observatory mag doorbrengen snel voorbij zijn. Het einde wordt aangekondigd met een slag op een gong.

Plan je bezoek aan Enoura Observatory

Een bezoek aan Enoura Observatory kan alleen op afspraak. De bezoektijden en dagen veranderen per seizoen, kijk daarom op de website van de stichting voor de meest recente informatie. Op die website kun je ook je tijdslot boeken. Je kunt boeken vanaf drie maanden voor je bezoek.

De dichtstbijzijnde treinstations zijn JR Tokaido Line Nebukawa Station en Manazuru Station. Vanaf Nebukawa biedt de stichting een gratis shuttle bus aan naar de Observatory, en je kunt tijdens het boeken van je tijdslot aangeven of je daar gebruik van wilt maken.

Bekijk foto’s van Enoura Observatory

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.