In mijn artikel “Mijn zeven tips voor jouw eerste reis naar Japan” stond het huren van een pocket wifi op de tweede plaats. Het is een van de handige dingen die je kunt doen vóór je vertrekt. Ik doe het meestal op hetzelfde moment dat ik mijn JR Pass bestel. Anderen kiezen voor het kopen/huren van een simkaart, maar ik huur altijd een pocket wifi. Daar kan je namelijk makkelijk meerdere apparaten aan hangen. Van jezelf en bijvoorbeeld van je reisgenoten.

Wat is een pocket wifi

Een Pocket WiFi, MiFi of portable wifi router, is net zoiets als je internetkastje thuis, maar dan draagbaar. In plaats van een verbinding met je telefoonlijn of je kabel zit er een SIM-kaart in. Hiermee maak je je eigen privé-internet netwerkje waar tot 10 apparaten tegelijk contact mee kunnen leggen. Ze zijn superhandig en makkelijk om mee te werken, verbinden maken gaat op precies dezelfde manier als contact maken met je eigen of openbaar wifi netwerk. De batterij van de nieuwere pocket wifi toestellen gaat zo’n 10 uur mee.

Waarom een pocket wifi

Behalve het kunnen verbinden van meerdere apparaten, is een pocket wifi ook handig omdat het in Japan soms nog moeilijk is om een open wifi netwerk te vinden. Of ze zijn er wel maar de inlogprocedure is omslachtig – vaak moet je je e-mailadres afstaan. In de trein wordt ook geen gratis wifi aangeboden. In hotels en hostels over het algemeen wel, maar persoonlijk vind ik het handig om als ik onderweg ben ook altijd Google Maps bij de hand te hebben.

Wat kost een pocket wifi in Japan

Let op bij het kiezen van een leverancier, de prijzen lopen echt belachelijk uiteen. Bij de één betaal je per dag en kom je voor 2 weken rond de 70 euro uit, maar er zijn leveranciers die je het dubbele of meer vragen. Er zijn verschillende soorten abonnementen, met uiteenlopende snelheden, dekkingsgraden en datalimieten. Kijk en vergelijk dus!

Hoe bestel ik een pocket wifi voor Japan?

Je kunt je pocket wifi door je reisbureau laten regelen. De Japanspecialisten van ToJapan.nl bijvoorbeeld waar je ook je JR Pass kan bestellen hebben ook de pocket wifi. Je kunt het ook zelf regelen. Ik maak al een aantal jaren dankbaar gebruik van Japan-Wireless. Op hun website vul je een formulier in, je krijgt per e-mail bevestiging en instructies.

Bezorging

Er zijn een aantal opties voor bezorging. Twee daarvan heb ik al eens geprobeerd en ik heb nog niet meegemaakt dat het fout ging. Zo kan je hem bij je hotel laten bezorgen. Ze zorgen ervoor dat hij klaar ligt als je aankomt. Of je kunt hem ophalen op de luchthaven, bij het postkantoor. Op Narita, de luchthaven van Tokyo, is die vrij makkelijk te vinden: pak in de aankomsthal de lift naar de 4e verdieping van het gebouw. Ook bij het postkantoor heb ik binnen enkele minuten mijn pocket wifi in de hand. De envelop ziet er zo uit:

Wat krijg je als je een pocket wifi huurt

In de envelop zit:

 • een tasje met daarin:
  • de pocket wifi
  • een extra externe batterij
  • oplaadkabel
  • instructies
 • een gefrankeerde en geadresseerde envelop

De pocket wifi is ongeveer zo groot als een pakje sigaretten en past makkelijk in je zak. Het apparaaat gebruiken is een kwestie van aanzetten en contact maken met met jouw device (mobiel, tablet, laptop). Dat doe je door bij je wifi instellingen het netwerk van je pocket wifi te kiezen. Hoe die heet staat op een sticker op de pocket wifi (“SSID”).

Problemen met de pocket wifi

Ik heb nooit echt problemen gehad. De LTE versie is supersnel, soms wel sneller dan het netwerk van Ziggo bij mij thuis. Je kunt er ook heel grote bestanden zonder enige problemen mee downloaden. Bij lang gebruik raakt het apparaat soms van slag, dan moet je hem resetten. De instructies daarvoor krijg je bij japan-wireless in ieder geval erbij.

Omdat ik zelf vrij intensief gebruik maak van internet als ik op reis ben, krijg ik soms na een tijdje wel een melding te zien waarin staat dat ik teveel data heb gebruikt. Dat heeft verder nooit consequenties gehad. De verbinding wordt niet trager en ik krijg ook geen extra rekening.

Bestel hier jouw pocket wifi
[Na het klikken op de link ga je naar de website van Japan-Wireless.com. Dit is geen gesponsorde link.]

9 Comments

 1. Pingback: Wandelen in Japan - download wandelgidsen Tokyo, Kyoto en meer — Japan op reis

 2. Pingback: Mijn zeven tips voor jouw eerste reis naar Japan — Japan op reis

 3. Hoeveel data kan je per dag (echt) gebruiken bij Japan wireless? Ik bedoel voordat ze je verbinding knijpen.

 4. Mirella

  Met hoeveel apparaten mag je erop?

 5. peng2610

  als ik het goed begrijp stuur je hem gewoon terug (via de post) met de envelop

 6. Ik heb gebruik gemaakt van Ninja-Wifi. Werkte prima, zeer aan te raden. Gewoon ophalen in Tokyo op de luchthaven en weer inleveren in Osaka.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.