De “lekkerste ramen van Japan” is sinds mijn laatste reis die van Kurume Taiho. Vlakbij het Tenjin station in Fukuoka at ik de meest indrukwekkende kom soep van mijn leven.

Een echte kenner ben ik (nog) niet, maar al wel een liefhebber. Dat heeft even geduurd. Ik ben niet echt dol op soep, dus de eerste keren dat ik naar Japan ging heb ik het niet eens geprobeerd. Wat kan er nou zo bijzonder zijn aan een kom soep, dacht ik. Daar kwam verandering in toen ik per ongeluk in een ramen restaurant in Kyoto terecht kwam. We konden even niks anders vinden. Nou staat Kyoto geloof ik niet echt bekend om ramen, maar die eerste ervaring met een kom ‘chasumen’ (met extra varkensvlees) was goed genoeg om mij om te bekeren. Helaas werd mijn reisgenoot – niet zo gewend aan varkensvlees – er die keer ziek van. Maar ik was meteen verslaafd. Wat een hartverwarmende maaltijd was dat.

Tonkotsu ramen

Mijn favoriete soort is tonkotsu shio of Hakata ramen. Geen shoyu, geen miso, maar shio. De smaak van zout dus. En dan het liefst met een soep die zo dik dat het bijna vloeibaar varkensvlees is. Varken is so wie so mijn favoriete vleessoort, eerder schreef ik hier al over tonkatsu – de Japanse schnitzel. Geheel tegen de Japanse standaard in ben ik in staat een deel van de noedels te laten staan, maar wel de soep helemaal op te drinken. Dat doen Japanners namelijk zelf vaak niet, omdat die vette zoute soep natuurlijk niet het meest gezonde deel van de maaltijd is. Ik kan het echter niet laten.

Door een video van vloggers Simon and Martina leerde ik dat tonkotsu ramen van oorsprong uit Kurume komt. (Ik neem dat overigens maar aan, opgezocht heb ik het niet.) Zij filmden hun ervaring bij Kurume Ramen Seiyokeno. Kurume ligt vlak bij Fukuoka, in het westen van Japan waar ik nu twee keer geweest ben. De laatste keer was in november 2017. De tijd ontbrak me toen helaas om daadwerkelijk naar de plaats Kurume zelf te gaan, maar het bleek dat in Fukuoka zelf ook filialen waren van de uit Kurume afkomstige ramen shops. Zo kwam ik terecht bij Kurume Taiho, vlakbij het Tenjin station (Google Maps), en daar at ik wat mij betreft de “Lekkerste Ramen van Japan“.

Taiho Ramen Tenjin-Imaizumi Shop
Taiho Ramen Tenjin-Imaizumi Shop

Funky soep

Mijn Lekkerste Ramen van Japan is zoals ze zo mooi in het Engels zeggen een “acquired taste”. En dus zal niet iedereen hem waarderen. De ramen van Kurume Taiho is namelijk niet alleen een nogal vette hap, het is ook een behoorlijk “funky” soepje. Gedeeltelijk zal dat door het gebruik van werkelijk alle onderdelen van het varken komen, van de kop tot staart. Maar later op de dag merkte ik dat de druppels soep die op mijn jas waren gevallen enorm naar rotte vis roken.

Rotte vis

Die rotte vislucht kwam mij als Indische Nederlander bekend voor. Misschien ken jij het ook wel, de “terasi”, de gefermenteerde garnalenpasta die in heel kleine hoeveelheden in de Indonesische keuken gebruikt wordt. Ik verdenk Kurume Taiho ervan ook zoiets door hun ‘tare’ te doen. Tare is de smaakmaker die de smaak van de soep bepaalt: zout, zoet, zuur, pittig en/of umami. Er kan van alles in die tare zitten behalve de shoyu of de miso. Mirin, bijvoorbeeld, dashi, azijn, sake, knoflook, etc. En bij Taiho maken ze hem dus goed sterk. Zo sterk, dat je maar beter niet aan de soep kan ruiken.

Kaantjes in de ramen

Minder eng dan rotte vis en voor de Nederlander waarschijnlijk meer herkenbaar zijn de lekkere kaantjes (gebakken vetspek) die ze bij Taiho in de soep strooien. Dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Op het plaatje hieronder zie je ze aan de rechterkant drijven. Je ziet daar ook de menma (ingelegde bamboe). Nori erbij, bosuitjes en met een mooi zachtgekookt eitje is de lekkerste ramen van Japan helemaal af.

Tonkotsu ramen at Taiho Ramen Tenjin-Imaizumi Shop
Tonkotsu ramen met kaantjes. Taiho Ramen Tenjin-Imaizumi Shop

En nu heb ik dus een probleem. Ik wil terug naar Fukuoka. Voor de soep. En dat gaat gebeuren ook: in april 2018 reis ik via Zuid-Korea met de ferry uit Busan naar Fukuoka. Een pitstop bij Taiho staat in de planning.

Hier is de website van Taiho Ramen. Mocht je niet in de buurt van Fukuoka komen, in Osaka (Shinsaibashi) was ik bij Zundouya Ramen. Minder ‘funky’, maar ook heel erg lekker. Zundouya is een keten die je in heel Japan kunt vinden. Ik vond het lekkerder dan de zo bekende Ichiran en Ippudo. Zundouya heeft overigens ook een filiaal in New York.

Ramen in Nederland

Tot slot nog even mijn top 3 ramen restaurants in Nederland.

  1. Ramen-ya, Oudezijds Voorburgwal, Amsterdam
  2. Fou fow, Elandsgracht en Van Woustraat, Amsterdam
  3. Tokyo Ramen Takeichi, Vijzelstraat en Amstelveenseweg, Amsterdam

Wat is jouw favoriete ramen?

2 Comments

  1. Yummy! Gaan we zeker een keer proberen als we in Fukuoka zijn. Leuke trip trouwens ket de ferry! Goede reis.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.