Onlangs werd bekend gemaakt dat het Kröller-Müller museum in Nederland de hulp van de Japanse architect Tadao Ando heeft ingeroepen voor de uitbreiding van het museum. Ando is waarschijnlijk internationaal de meest bekende Japanse architect. “Ando ontwerpt uiterst zorgvuldige gebouwen, die respect tonen voor de natuur en enorm ruimtelijk zijn.”, zei de woordvoerder van het Kröller-Müller tegen Architectenweb.

Tadao Ando Endeavours poster

Voor mij is de architectuur van grote steden een van de drijfveren achter mijn interesse in Japan.  In 2017 bezocht ik daarom in Ibaraki (bij Osaka) Ando’s wereldberoemde “Church of the Light”, zijn musea op het eiland Naoshima en de indrukwekkende retrospectieve tentoonstelling “Tadao Ando: Endeavours” in het National Art Museum in Tokyo. Dit voorjaar ga ik, met een gids, gebouwen in de omgeving van Omotesando bekijken.

Cursus “Four Facets of Contemporary Japanese Architecture”

Ben je geïnteresseerd in moderne architectuur? Dan is de cursus “Four Facets of Contemporary Japanese Architecture” van de Universiteit van Tokyo misschien iets voor jou. Ando en andere coryfeeën van de Japanse architectuur komen in deze cursus ruim aan bod. Je kunt deze online cursus gratis volgen. Deel 1, “Theorie”, is in z’n geheel beschikbaar. Deel 2 begint op 16 april 2018.

Geschiedenis van de Japanse architectuur

Je leert in de cursus over de geschiedenis, ideeën en concepten achter hedendaagse Japanse architectuur, aan de hand van vier onderwerpen en vijf generaties architecten. Deel 1 van deze cursus draait om theorie. Je docenten zijn o.a. Professor Kengo Kuma (die het mooie “Culture Tourist Information Center” in Asakusa ontwierp, en de Starbucks in Dazaifu Tenman-gū, met dat aparte geweefde hout interieur) en Professor Yusuke Obuchi van de faculteit Architectuur van de Universiteit van Tokyo. Door middel van video’s geven zij college. Zij vertellen veel over de grootvader van de Japanse moderne architectuur, Kenzo Tange. Ook laten zij een aantal bekende collega architecten aan het woord, zoals Arata Isozaki en Terunobu Fujimori. Dat gebeurt op locatie, de architecten  bezoeken hun – indrukwekkende – gebouwen en vertellen daar over hun werkwijze en invloeden van binnen maar ook buiten Japan. Heel interessant vond ik bijvoorbeeld de opmerkingen van Teronubi Fujimori over hoe Japanse architecten geen last hebben van Europese vooroordelen en rivaliteit: Franse architecten zouden Von der Rohe negeren, andersom doen Duitse architecten alsof ze Le Corbusier niet kennen. Japanse architecten zouden Westerse architectuur daarom dus objectiever kunnen aanschouwen.

Dit ‘Theorie’ deel van de cursus “Four Facets…” is al wat ouder en je kan dus niet meer meedoen aan het officiële traject, maar al het materiaal is vrij beschikbaar.

Deel 2 van de cursus, waarin het gaat over Technologie, start op 16 april 2018. Je kunt vanaf die datum ‘live’ meedoen en dus ook op een forum in gesprek gaan met je docenten en medecursisten mocht je daar behoefte aan hebben. Dit deel van de cursus draait om het werk werk van architecten die het gebruik van technologie onderzochten, van traditioneel handwerk tot computerberekeningen. Tadao Ando, Kazuhiko Namba, Shigeru Ban, Manabu Chiba, Kengo Kuma, en Yusuke Obuchi vertellen over hun werken.

Doel van de cursus Japanse architectuur

Aan het eind van de cursus weet je meer over:

– De ontwikkeling van hedendaagse Japanse architectuur sinds de Olympische Spelen in Tokyo van 1964
– Aspecten van het werk van invloedrijke Japanse architecten
– De theorie achter bouwconventies in hedendaagse Japanse architectuur
– Aandachtspunten en mogelijke richtingen voor de toekomst van de hedendaagse Japanse architectuur

Aanmelden

Ga om je aan te melden naar de cursuspagina op de website van edX.org waar je eerst moet registreren om het cursusmateriaal te kunnen zien.

Meld je aan voor de cursus Japanse architectuur

Je kunt nu ook alvast aanmelden voor deel 2 van de cursus.

Lees meer over Japanse architectuur in ons artikel over Hiroshi Sugimoto’s Enoura Observatory.

De foto boven dit verhaal is van de entree van het Chichu museum op Naoshima van de architect Tadao Ando.

Tags

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.