Als je niet van Japans eten houdt kan dat een probleem vormen als je daar op reis bent. Ik heb de laatste tijd op YouTube een aantal reacties gezien en gehoord van reizigers die niks lusten, niet wisten wat ze moeten bestellen in Japan en daarom maar naar McDonalds gingen. McDonalds! Wat een treurnis, zeg. Terwijl er zoveel variatie is in de Japanse keuken! Voor elk wat wils, zou je denken.

Japans eten is gevarieerd

De gemiddelde Nederlander zal bij Japans eten waarschijnlijk denken aan sushi en misschien sashimi. Misschien aan miso-soep. In het bedrijfsrestaurant van mijn oer-Nederlandse werkgever wordt sinds kort miso-soep geserveerd. Het lijkt van geen kanten op the real thing, maar toch. Ramen kent de Nederlander inmiddels misschien ook. Dat gerecht wordt de laatste tijd snel bekender in ons land. Maar daar zal de kennis over het algemeen wel ophouden.

De Japanse keuken is echter zoals gezegd enorm gevarieerd en – met uitzonderingen – niet bijzonder sterk gekruid. Het is misschien anders gekruid dan je gewend bent, maar de smaken zijn vaak subtiel en niet overheersend. Zelfs bij Chinese restaurants in Japan vind ik de smaken behoorlijk tam vergeleken bij wat ik in Nederland gewend. Het is allemaal een beetje aangepast aan de wat flauwere Japanse smaak.

Nederlanders zijn aardappeleters. Die knol kom je echter weinig tegen in Japan. Ook als je denkt dat de aardappel bij een bepaald gerecht hoort, bijvoorbeeld bij een biefstuk, zal je in Japan zien dat er in plaats daarvan rijst geserveerd wordt. Als je snakt naar aardappel is je beste optie een van de betere hamburger tenten zoals Shake Shack, daar serveren ze goeie patat bij je hamburger.

Soms worden er in Japans eten wel ingrediënten gebruikt die je vanuit je Westerse cultuur misschien niet zomaar in je mond zou stoppen. Rauw ei bijvoorbeeld, jaagt velen schrik aan. Op de foto hieronder zie je een voorbeeld van een Japans ontbijtgerecht, Tamago kake gohan. Het is de bedoeling dat je het rauwe ei door je – lauwwarme – rijst mengt. Het resultaat is een redelijk flauwe pap-achtige hap die je op smaak brengt met sojasaus of andere sausjes of kruiden.

Japans eten - Tamago kake gohan. Rijst met rauw ei.
Tamago kake gohan. Rijst met rauw ei.

Een broodje bami

Ik denk dat er in Japan ook voor moeilijke eters altijd wel wat te vinden is. Een schnitzel (Tonkatsu) of gefrituurde kip (Karaage), dat kunnen de meeste niet-vegetariërs toch wel wegwerken? Ook aan de Japanse versie van spaghetti (Naporitan) kan een mens geen builen vallen: pasta met tomatenketchup, ui, paprika, worst en spek. Klinkt als een kindermaaltijd, toch? En iedere Nederlander heeft wel eens kipsaté gegeten. Japanse Yakitori is niet veel anders dan dat, er zit alleen geen pindasaus bij deze kipspiesjes en je hebt de keuze uit diverse onderdelen van de hele kip. Kipfilet is in Japan minder populair, dus kies bij het bestellen voor ‘momo’, het dijvlees, de minst exotische keuze op het menu.

Een andere voor Westerlingen redelijk makkelijk verteerbare maaltijd is Gyudon, een kom rijst met daarop in sojasaus gestoofd vlees. En als je wel eens Chinees-Indisch eet in Nederland, kan je in Japan met een gerust hart Yakisoba bestellen. Dat is vergelijkbaar met bami goreng, gebakken mie. In de Japanse konbini winkels (de supermarktjes op de hoek) verkopen ze vaak “Yakisoba pan”, een broodje bami. Ziet er gek uit, maar hapt heerlijk weg.

Japans eten - Yakisoba pan - een broodje bami
Yakisoba pan – een broodje bami

Bereid je voor

Ben je bezig met de voorbereiding  op je reis naar Japan en wil je meer weten over wat je daar zoal kunt eten? Op de nieuwe foodwiki van Thuisbezorgd.nl kan je op hun aan Japan gewijde pagina‘s een hoop lezen en leren over de Japanse keuken. Bekijk de foodwiki pagina over Yakisoba maar eens. Of hun artikel over Gyoza, een heerlijke snack die niet zou misstaan tussen de Hollandse bitterballen en de vlammetjes.

Maak je geen zorgen over bestellen in Japanse restaurants. Ook als er geen Engels gesproken wordt hebben restaurants, zeker in de grote steden, toch een Engelstalig menu. Daar staan ook plaatjes op, dus je kunt dan aanwijzen wat je wilt bestellen.

Tot slot nog even de top 3 Japanse gerechten die je beter niet kan bestellen:

  1. Natto
  2. Natto
  3. Natto

Heb je nog vragen over Japans eten? Stel ze me gerust. En welke Japanse gerechten vind jij wel of niet lekker?

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.