Het bezoeken van een honkbalwedstrijd in Japan stond al een tijdje op mijn ‘bucketlist’. Eigenlijk al langer dan dat, want ik was ooit ook van plan om een honkbalwedstrijd in Amerika bij te wonen. Dat is er echter nooit van gekomen.

Honkbal is in Japan de meest populaire sport. Dus niet sumo, of judo, maar honkbal. Ze spelen het er al sinds 1872. De professionele tak van het honkbal in Japan heet “Nipppon Professional Baseball”. Er zijn twee leagues van elk zes teams. Veel Japanse spelers gaan naar de Major League in Amerika, en de sport staat er dus op een hoog niveau.

Ik schreef hier eerder over Yokohama en het honkbalstadion daar. Al een paar keer was ik langs dat stadion gelopen en soms was er dan ook een wedstrijd gaande. Vorig jaar was ik in Tokyo al eens naar een toeristen informatiecentrum gegaan om te proberen een kaartje voor een wedstrijd te kopen. Uitverkocht, stelde men toen, maar ik kreeg de indruk dat ze het gewoon te lastig vonden aangezien het personeel dat daar op dat moment dienst had geen Engels sprak. Mijn Japans was toen nog niet goed genoeg om ze op andere gedachten te brengen. Ik heb ook een paar keer op de nogal ouderwetse aandoende website japanballtickets.com gekeken. Ik vond de transactiekosten op die site nogal hoog voor het gebodene en de site te onduidelijk om makkelijk te kunnen bestellen.

Kaartjes voor een honkbalwedstrijd in Japan zoeken

Vlak voor mijn vertrek in april van dit jaar zag ik dat het in Azië gespecialiseerde boekingsplatform Voyagin Japanse honkbaltickets verkoopt vanaf de schappelijke prijs van zo’n 30 euro (ticket + servicekosten) tot rond de 100 euro. Ik had al eerder met succes gebruik gemaakt van Voyagin voor het maken van een reservering voor een sushi restaurant.

Het honkbalseizoen in Japan duurt 8 maanden en begint in april. Een wedstrijd duurt ongeveer drie uur. Wacht niet te lang met het kopen van kaartjes, wedstrijden van populaire teams zijn meestal snel uitverkocht.

Honkbaltickets boeken

Het boeken van de honkbaltickets was simpel. Er was na mijn aanvraag nog wel wat overleg nodig met een van de medewerkers over de juiste zitplaats. De supporterstribune van de thuisspelende club BayStars was vol, er was alleen nog plek op een algemene tribune waar supporters van beide teams door elkaar zitten. Toen ik daarmee akkoord ging kreeg ik snel bevestiging, een boekingsnummer en uitleg hoe ik met dat nummer mijn kaartje kon ophalen. En een restitutie, want dat nieuwe ticket bleek goedkoper. Met het boekingsnummer kon ik in Japan naar ieder willekeurige 7-11 ‘konbini’ winkel, en daar werd het ticket voor mij uitgeprint. Overigens kun je bij 7-11 je honkbal- en andere tickets ook los kopen, zonder vooraf te boeken.

Yokohama Baystars Banner

De honkbalwedstrijd in Yokohama

Op mijn verjaardag in april dit jaar, was ik dan eindelijk bij een wedstrijd van de Yokohama DeNa BayStars tegen de Yomiuri Giants. Mijn zitplaats was aan de rechterkant van het veld, ongeveer ter hoogte van de pitcher plaat. Het was geweldig. Lang voor de wedstrijd was het al druk bij het stadion. Buiten het stadion waren allerlei stands met merchandising en eten.

Yokohama Baystars Dreamgate

Fans stonden in de rij bij de ‘Dream Gate’, een speciale poort waar ze spelers konden ontmoeten na de training. Alle Japanse teams hebben hun eigen mascotte. Die van de Baystars is een hamster-achtig dier met de naam DB Starman. Je kunt hem in allerlei vormen en maten kopen, voor en tijdens de wedstrijden. Buiten de wedstrijden kan je ook naar de winkel bij het stadion. Binnen in het stadion was nog veel meer eten te koop. Dingen die je verwacht bij een honkbalwedstrijd, zoals popcorn en hamburgers, maar ook echt Japanse maaltijden. Eenmaal op de tribune werd je voor de wedstrijd beziggehouden met allerlei entertainment op het veld. Er zijn cheerleaders en een levensgrote DB Starman. Ook tussen de innings door was er van alles gaande op het veld.

Fantastische sfeer

De fans zijn super georganiseerd. Veel supporters hadden kleding in de clubkleuren aan. Het stadion was helemaal vol en tijdens de wedstrijd werden er liedjes gezongen, gesynchroniseerd ballonnen losgelaten en met spandoeken gezwaaid. Iedere speler heeft zijn eigen liedje dat als de speler aan slag kwam luidkeels werd gezongen. En uiteindelijk won de thuisclub Yokohama DeNa Baystars met 5-0 en dat zorgde natuurlijk so wie so voor een fantastische sfeer.

Al met al kan je het bezoeken van een honkbalwedstrijd in Japan van harte aanbevelen. Ook als je misschien niet zoveel met die sport hebt, krijg je toch weer een hele andere, leuke indruk van de moderne Japanse cultuur.

Boek hier kaartjes voor honkbalwedstrijden in Japan
[Na het klikken op de link ga je naar de boekingssite van Voyagin.com]

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.